| liczba porcji/20,
czas przygotowania / 60 minut
stopień trudności/ średniotrudny
koszt/nie jest drogo
kaloryczność w normie
Placki ziemniaczane z grzybowym farszem.
składniki :lekko pikantny grzybowy farsz z cebuli, pieczarki, litrowy pojemnik ugotowanych ziemniaków, 2 żółtka, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej, szczypta gałki muszkatołowej, mąka krupczatka do panierowania, olej.
ziemniaki, żółtka, obie mąki oraz szczyptę gałki muszkatołowej ucieramy w malakserze. Ciasto powinno być jednolite, gładkie, sprężyste.
Wykładamy na lekko posypaną stolnice, formujemy gruby wałek, dzielimy na 20 kawałków. Każdą część rozwałkujemy na placek o średnicy 20 cm., nadziewamy i zalewamy boki, formując zgrabne pierogi.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy placek oprószamy mąką i smażymy, rumieniąc z każdej strony.
Przekładamy do naczynia do zapiekania i czekamy (aby doszły).Podajemy z pikantnym sosem.
Smacznego |