| liczba porcji/4czas przygotowania /20 minstopień trudności/ średniotrudne,kaloryczność/wysoko/kalorycznekoszt/tanie
składniki 1l pełnego mleka, 2 jajka, 3 kopiaste łyżki cukru, cukier waniliowy lub kawałek laski wanili
Mleko gotujemy z wanilią lub cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru na bardzo puszysty kogel-mogel, oddzielnie ubijamy pianę z białek. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy pianę z białek. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy, aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta. Na gotujące się mleko kładziemy łyżeczkę "kluseczkę z piany". Gdy się przywrócą, wyjmujemy łyżeczkę cedzakową na talerze, mleko zostawiamy z ognia, łączymy, lejąc ciężkim strumykiem i cały czas ubijając, z żółtkami. Przygotowaną zupę rozlewamy na talerze, na których są kluseczki z białek, i podajemy. Smakuje i na zimno i na ciepło.
SMACZNEGO!!!
więcej przepisów na www.hitek.cba.pl |